Евгений БЕЛИЙ, председател на УС на БАС Тази година за пореден

...
Евгений БЕЛИЙ, председател на УС на БАС Тази година за пореден
Коментари Харесай

Винаги срещу фашизма и нацизма

Евгений БЕЛИЙ, ръководител на УС на БАС 
Тази година за следващ път се организира Луковмарш. На този фронт не отчитаме нищо ново: все същите рисково дeсни уредници, несполучливо скрити зад патриотизма, все същите групировки, все същото наличие от неонацисти, строева подготовка, факли и нападателна военна  визия. Под егидата на един от най-яростните последователи на нацистката и антисемитската идеология, ген. Христо Луков, развявайки нацистки знаци, десетки показват в поддръжка на религиозна и етническа ненавист. Под подправен претекст, че се пази възраждането на българската страна и нейния разцвет, уредниците на " Луковмарш " още веднъж ще поведат младежи в поддръжка на омразата и ненавистта.> Кой е военачалник Христо Луков?  > И в действителност ли, както написа в листовката на марша, той е създател на чутовни подвизи - да вземем за пример в края на Първата международна война самичък бил стрелял с четири оръдия, с помощта на което Кюстендил остава в рамките на България?
Това е единствено една от легендите, свързани с военачалник Луков. И тя се поддържа освен от хората, свързани с Луковмарш. Преди петнайсетина години локален журналист от Кюстендил се опита да потвърди, че фюрерът на Третия Райх Адолф Хитлер се бил лекувал по време на Първата международна война в Кюстендил, откъдето идвала неговата огромна обич към българите - по тази причина ни дал Добруджа, Беломорска Тракия и Македония.
В това няма нищо правилно. Истината е, че Христо Луков е прочут артилерист, полеви пълководец и боен теоретик, както настояват още приживе неговите биографи. По-късно, както е добре известно, той поема управлението на Съюза на Българските национални легиони. Как да си разбираем обаче този неочакван фетиш към неговата персона? Началото дават самите легионери. След убийството на генерала на 13 февруари 1943 година те стартират интензивно да го издигат в фетиш. Пускат позиви и листовки в негова чест.
По данни на полицията в СБНЛ са членували към 15 000 души. Според някои легионери най-малко 150 000 души са минали през легиона. Иван Дочев твърди, че през 30-те години членовете са били към 35 000. Тази цифра е много огромна - представете си какво вършат 35 000 души, за чиито акции нямаме никакви сведения. Седят си по къщите и четат някаква литература? Трябва да се има поради, че множеството легионери са най-много възпитаници от горните класове на гимназията.
 За легионерите се написа доста в историографията, а като се замисли, човек открива, че те не са имали чак толкоз огромна обществена тежест. СБНЛ развиват бурна организационна активност - издават вестник, списания. Имат няколко мощни провинциални ядра - най-силното е в Пловдив, второто по значение е във Варна.
Там разгласяват идеологически текстове, интензивно се обговаря някаква политика. Твърдят, че са завладели пловдивските и варненските гимназии, което подсказва, че би трябвало да погледнем статистиката за броя на гимназистите в тези два града и да забележим каква е вероятната членска маса на легионерите. Но имат съперници в лицето на ратниците, да не приказваме за бранниците, които са публична държавна организация, а властта насърчава и финансира участието на младежите в " Бранник ". Легионерите се бият с бранниците - има доста документи за тези разпри.> Отпорът през днешния ден > От Българския антифашистки съюз сме уверени, че шествие в чест на персона и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20 век, е голяма неточност. Още през 2010 година Българският антифашистки съюз взаимно с гражданската самодейност " Хора против фашизма " направи първата протестна антифашистка акция против Луковмарш под формата на обществено внасяне на протестно писмо в Столичната община.
От няколко години Българската социалистическа партия, Българският антифашистки съюз, неправителствени и правозащитни организации от страната и чужбина, както и еврейски организации от България също се пробват да алармират с заявления, позиции, писма за заплахата от разгръщане на неофашизма и нацизма, чийто сборен облик в тази ситуация е Луковмарш.
Новото е, че предходната година в съвсем всички медии от разнообразни източници, къде поради пиар, къде поради справедлива смяна в ситуацията се заприказва за възбрана на марша.
След общественото внасяне на писмо в Столичната Община преди няколко години се образува и друга гражданска самодейност към самия марш, наречена " Не на неонацистките маршове ". С тази самодейност се сложи още едно начало за актуалната българска действителност - митинга АНТИЛУКОВ МАРШ, който се организира на същата дата, когато и Луковмарш: 12 февруари. Мероприятието се състоя и предходната година под формата на шествие в памет на жертвите на фашизма и против всички модерни проявления.
Провеждането на така наречен Луковмарш е в прорез освен с Конституцията и законите на Република България, само че и с > полезностите на българското общество - > общество, избавило българските евреи от лагерите на гибелта. Политиците се гордеят с така наречен " избавяне на евреите ", само че не помнят, че не всички са били избавени. Забравя се още, че въпреки всичко фашизмът е бил публична политика, признат е бил Закон за отбрана на нацията. В името на този закон са убивани, преследвани, измъчвани хиляди българи. Прилагани са редовно анти-еврейски ограничения, евреите са полагали рабски труд, носили са отличителни знаци, имуществото и правата им са били отнети, а политици като ген. Луков са били за усилване на терора и против по този начин изтъкваното избавяне.
Никой не знае какъв брой време щеше да се отсрочва депортацията на евреите от България, както и тяхното изтребване, в случай че войната против Хитлер не беше извоювана. 
Във връзка с историята на фашизма в България сме длъжни да отбележим, че имаме жертви освен евреи, убивани са всевъзможни хора несъгласни с фашизма, в това число етнически българи. Включително деца на хора от съпротивата против съюза с нацистка Германия, най-известните от които са децата от Ястребино. 
Почитателите на Луков, изкарвайки го страдалец, постоянно обичат да споделят, като че ли това е най-важно, че той е погубен от комунисти или от евреи, тъй като Виолета Якова, която убива генерала, е членка на РМС и еврейка. Искам да напомня, че тя преди всичко е напълно младо момиче в обстановка на война. И, без значение от това какво е заслужавал Луков като орис, власт, която се разправя с 19-годишната Виолета Якова, като я убива след свиреп изтезания, не може и не би трябвало да бъде гледана с носталгия.
Допреди няколко години за неонацисткия  Луковмарш се говореше безрезервно, като за " патриотична " демонстрация. Вече той е подложен под въпрос. > И въпреки всичко се гответе за момента,  > в който маршът към този момент няма да може да се организира, тъй като гражданската непоносимост към неонацизма и расизма порастват. Това крие своя риск, тъй като в този момент, въпреки прикрити, тъй като идеологията им е публично неразрешена, посредством марша нацистите са лесни за изобличаване.
Вече звучи изтъркано обяснението им за подвига на генерала при град Кюстендил. Чудно е дали и те сами си имат вяра... Проследими са и връзките им с най-откритите нацисти-биячи, и расизмът им, и техните идоли - ген. Луков и надлежно - Хитлер. Но може да пристигна миг, в който неонацистите ще излязат с портрет на Левски и ние би трябвало да сме способни да ги разпознаем, да разпознаваем от елементарните средностатистически патриоти.
Миналата година нацистите към този момент се пробваха да сложат знак за тъждество сред личността на Васил Левски и последователя на Хитлер ген. Луков. Във фейсбук се пуска агитация за Луковмарш през страница за Васил Левски. Страница, харесана от хиляди хора, нямащи нищо общо с нацизма, само че и множеството незнаещи доста за ген. Луков и марша. За да спрем елементарните хора да бъдат въвлечени неумишлено на страната на неонацистите, би трябвало да приказваме.
Проблемът е комплициран и битката с неонацизма и Луковмарш занапред набира мощ. Работа има доста, тъй като самият неонацизъм не се изчерпва единствено с марша. Трябва да си дадем ясна сметка, че въпреки да се събират на историческо събитие, нацистите не се провеждат за закононарушенията на нацизма от предишното. Те се събират, тъй като имат проекти за бъдещето, само че бъдещето не може и не би трябвало да принадлежи на нацисти. От всички нас зависи да не го позволяваме.>   ХОРА, БДЕТЕ!

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР